PSL  |  Powiat ko這brzeski

Relacja z I Rajdu Pieszego cz這nk闚, sympatyk闚 i ich rodzin
"W rocznic walk o Ko這brzeg i za郵ubin Polski z morzem 1945"

W dniu 18 marca 2017r., o godz. 11:00 przed siedzib ko這brzeskiego Muzeum Or篹a Polskiego spotka造 si dru篡ny powiatowych struktur zachodniopomorskiego PSL bior帷e udzia w zorganizowanym przez Zarz康 Miejsko-Gminny PSL | Ko這brzeg I Rajdzie pieszym cz這nk闚, sympatyk闚 PSL i ich rodzin "W rocznic walk o Ko這brzeg i za郵ubin Polski z morzem 1945". Po przywitaniu ekip, przedstawieniu harmonogramu imprezy i kr鏒kich okoliczno軼iowych przem闚ieniach zrobiono zdj璚ie grupowe na schodach Muzeum. Bardzo mi這 by這 nam - organizatorom powita Prezesa Zarz康u Wojew鏚zkiego Zachodniopomorskiego PSL - kol. Jaros豉wa Rzep oraz ekipy z powiatu 這beskiego, s豉wie雟kiego, grodzkiego m.Koszalin oraz ekipy ze wszystkich struktur gminnych powiatu ko這brzeskiego - razem ok. 100 uczestnik闚. Wszyscy uczestnicy udali si na zwiedzanie wystawy Historia Or篹a Polskiego.

Kliknij aby powi瘯szy

Nast瘼nie pod parasolami pomaszerowali鄉y w kierunku skrzy穎wania ul. ppor. υpuskiego z ul. ppor. 奸iwi雟kiego gdzie na obelisku upami皻niaj帷ym 鄉ier ppor. Edmunda υpuskiego zapalili鄉y znicze i uczcili鄉y Jego pami耩.
Kolejnym celem na trasie naszego Rajdu by造 budynki obecnej szko造 muzycznej a przedwojennej 豉幡i 篡dowskiej oraz budynek Poczty G堯wnej.
Najm這dsi uczestnicy naszego Rajdu szybciutko odnalaz造 i policzy造 krasnale kucaj帷e na gzymsie elewacji budynku Poczty G堯wnej. Naprawd mieli frajd :-) Jakie by這 zdziwienie mieszka鎍闚 Ko這brzegu, kt鏎zy dopiero teraz zauwa篡li te krasnale a chodz tu niemal co dziennie.
Punktualnie o godz. 13:00 wszystkie ekipy stan窸y przed pomnikiem "皋軟ierzom poleg造m w walkach o wyzwolenie Ko這brzegu w marcu 1945" i rozpocz瘭i鄉y kulminacyjny punkt naszej imprezy. Kol. Boles豉w Pacewicz przedstawi rys historyczny walk o Ko這brzeg a tak瞠 zapozna nas ze stratami walcz帷ych o Ko這brzeg 1. Armii WP, Armii Czerwonej i Armii Niemieckiej. W swoim przem闚ieniu Prezes Zarz康u Wojew鏚zkiego Zachodniopomorskiego PSL - kol. Jaros豉w Rzepa przytoczy s這wa kpr. Franciszka Niewidziaj造 i przypomnia nam, 瞠 dzisiaj to my wype軟iamy testament poleg造ch tu 穎軟ierzy.
W 72. rocznic ci篹kich walk o Ko這brzeg uczcili鄉y minut ciszy pami耩 poleg造ch 穎軟ierzy bez wzgl璠u na ich narodowo嗆. Z這穎no wi您anki kwiat闚, w pierwszej delegacji Wicemarsza貫k Wojew鏚ztwa Zachodniopomorskiego, Prezes Zarz康u Wojew鏚zkiego PSL - kol. Jaros豉w Rzepa i radny Sejmiku Wojew鏚ztwa Zachodniopomorskiego, Prezes Zarz康u Gminnego PSL | Ryma - kol. Lech Bany. Druga wi您anka kwiat闚 by豉 z這穎na w imieniu organizator闚 i uczestnik闚 Rajdu, z這篡豉 j Prezes Zarz康u Powiatowego PSL | Powiatu ko這brzeskiego - kol. Helena Rudzis-Grucha豉 wraz z Prezesem Zarz康u Miejsko-Gminnego PSL | Ko這brzeg - kol. Julianem Figu陰. Najm這dsi uczestnicy Rajdu zapalili i ustawili znicze po lewej stronie w barwach narodowych, po prawej stronie w zielonych barwach PSL.

Kliknij aby powi瘯szy

Przemoczeni, wyzi瑿ieni marzyli鄉y ju tylko o gor帷ej herbacie i obiecanym 簑rku... Deszczowa i wietrzna aura zmusi豉 nas do korekty naszej trasy Rajdu. Obrali鄉y kierunek ul. Zygmuntowska i ochoczo ruszyli鄉y do Karczmy Solnej. Po zaj璚iu miejsc, posileniu si smacznym 簑rkiem i krzepk zup gulaszow kol. Jaros豉w Rzepa tradycyjnie rozpocz掖 nasze spotkanie od酥iewaniem Roty. Korzystaj帷 z okazji podzi瘯owa nam - organizatorom tego Rajdu za zorganizowanie, wszystkim ekipom za udzia w tej imprezie. Wr璚zy dyplomy uczestnictwa kapitanom dru篡n. Najm這dsi zaj璚i byli w tym czasie kolorowaniem herbu miasta Ko這brzeg i Pomnika Za郵ubin z Morzem. Wszyscy uczestnicy dostali certyfikaty uczestnictwa w Rajdzie oraz pami徠kowe gad瞠ty. Wsp鏊ne biesiadowanie ze 酥iewem przy akompaniamencie akordeonu na d逝go pozostanie w naszej pami璚i. Bardzo mi造m akcentem, utrzymywanym w zupe軟ej tajemnicy by造 urodziny naszej kole瘸nki Iwony So豉nko. Jakie by這 jej zdziwienie, kiedy w pewnym momencie niespodziewanie dosta豉 bukiet kwiat闚 i 篡czenia g這郾o od酥iewane sto lat od wszystkich. Do zobaczenia za rok na 2. Rajdzie Pieszym......

Organizator:
Zarz康 Miejsko-Gminny PSL w Ko這brzegu, przy wsp馧pracy z:

pod patronatem:
kol. Jaros豉wa Rzepy - Prezesa Zachodniopomorskiego Zarz康u Wojew鏚zkiego PSL w Szczecinie,
kol. Heleny Rudzis - Grucha造 - Prezes Zarz康u PSL | Powiatu ko這brzeskiego

Cele rajdu:
- uczczenie 72. rocznicy walk o Ko這brzeg i Za郵ubin Polski z Morzem
- poznanie walor闚 krajoznawczych i przyrodniczych miasta Ko這brzeg
- popularyzacja turystyki pieszej jako formy zdrowego i aktywnego wypoczynku cz這nk闚 PSL i ich rodzin
- popularyzacja tematyki historycznej, kszta速owanie postaw patriotyzmu
- popularyzacja odznaki turystyki pieszej "Przyjaciel Ko這brzegu"
- integracja organizacji powiatowych PSL wojew鏚ztwa zachodniopomorskiego.

Warunki uczestnictwa:
- w rajdzie mog bra udzia zorganizowane dru篡ny zg這szone przez powiatowe organizacje zachodniopomorskiego PSL, kapitan dru篡ny - osoba pe軟oletnia
- wpisowe na rajd wynosi 25,00 lub 35,00 z/osoba (wg wybranego wariantu)
Zg這szenia dru篡n wraz z wp豉t wpisowego przyjmowane b璠 do 24.02.2017 r.
安iadczenia organizator闚:
- opieka przewodnicka (przewodnik Turystyki Pieszej, punkty kontrolne)
- ubezpieczenie NNW (grupowe, SU - 20 000 z/osoba)
- ksi捫eczka Odznak Turystyki Pieszej (opcjonalnie)
- pami徠kowy znaczek rajdowy (button), wlepka
- pami徠kowy certyfikat
- dyplomy uczestnictwa dla dru篡n
- gor帷y posi貫k 簑rek, gulaszowa, pieczywo, herbata/kawa, ciasto
- odznaka "Przyjaciel Ko這brzegu" w stopniu popularnym (opcjonalnie)

Do pobrania:
Regulamin wraz z kart zg這szenia i o鈍iadczeniami uczestnik闚